Geldigheid reisverzekering
Het laatste wat je wilt op vakantie is dat je ongeluk of ongeval overkomt. Maar het wordt helemaal zuur als je er thuis achter komt dat een verzekering, zoals annuleringsverzekering, reisverzekering of je wintersportdekking toch niet helemaal waterdicht bleek. Kosten worden niet vergoed, vervoer is niet geregeld of je moet de mallemolen in van bureaucratie om te bewijzen dat je een bepaalde behandeling echt hebt ondergaan. Dit soort grappen vergalt het plezier van je vakantie en je zult wel twee keer nadenken of je de volgende keer in zee gaat met deze verzekeraar.
Het is dus het beste om voordat je vertrekt, niet alleen een verzekering te hebben, maar ook de voorwaarden enigszins op een rijtje te hebben. Dat betekent niet dat je alle kleine lettertjes op een duimpje moet kennen, maar wel dat je hoofddoel moet kennen. We geven enkele misverstanden en hoe je ze voorkomt. Zo ga je met een gerust gevoel op reis, om veilig weer terug te komen.
Dekking
Allereerst de meest voor de hand liggende: waar je naartoe gaat, zegt iets over de dekking die je zou moeten nemen. Staat er geen dekking bij? Grote kans dat je reisverzekering alleen opgaat voor Europa. Daarbij zitten overigens veel eilanden bij, die in bezit zijn van Europese staten. Ook de bootreis of trip met het vliegtuig is daarin inbegrepen. Maar alles daarbuiten niet. Rusland is voor de meeste verzekeraars al buitengebied en nog verder moet je zeker niet gaan, zonder speciale extra dekking.
Werelddekking
Die dekking is de werelddekking, die wel geldig is voor de rest van alle landen. Verzekeraars die hier hun producten aanbieden maken dus onderscheid tussen Europa en de rest van de wereld. Dit komt omdat zorg en transport voor een groot deel van de rest van de wereld, wat gecompliceerder ligt dan elders.
Je kunt gezeur voor zijn door een keer goed te onderzoeken welke verzekering je wilt hebben en daar de doorlopende versie bij te zoeken. Dan ben je continu verzekerd, zonder dat je hoeft om te zien naar voorwaarden.