Auto van de zaak

Transport & Productie
auto van de zaak sezz

Je zult zien dat jij als ondernemer vaak een auto of een bestelbusje nodig hebt. Dit kan zijn omdat jij producten moet bezorgen, inkopen moet doen of om bij jouw klant te komen. Vaak zal je de auto zowel zakelijk als privé gebruiken.

Je kunt de auto privé aanschaffen of op naam van de zaak zetten. Natuurlijk kan je ook leasen. Wanneer jij beslist om te leasen blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij en staat de auto dus ook niet op de balans. Zet jij de auto op naam van jouw onderneming, dan behoort de auto tot jouw ondernemingsvermogen. De autokosten zijn in dat geval voor rekening van jouw onderneming. Staat de auto op jouw eigen naam, dan draai jij zelf op voor de kosten.

Kilometerregistratie

In het geval dat jij zelf voor de kosten op moet draaien kan jij een kilometerregistratie en rittenregistratie bijhouden voor de kilometers die je voor jouw bedrijf rijdt. De kosten kan je als zakelijke kosten van jouw winst aftrekken. Dit kan ook wanneer jij de auto huurt.

BTW

Als jij de auto uit eigen zak betaald hebt, kan je natuurlijk geen BTW aftrekken bij de aankoop van de auto. Wel kan je de BTW op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken. Dit kan voor zover je de auto voor jouw onderneming gebruikt. Als het privégebruik van de auto niet uit jouw administratie af is te leiden, mag jij 75% van de BTW op deze kosten aftrekken.

 

Als jij de auto op naam van de onderneming zet gaat de auto voor de inkomstenbelasting van jouw privévermogen naar het vermogen van jouw onderneming. De waarde van de auto neem jij ook op in de balans van jouw bedrijf. Dit kan financieel gezien gunstig uitkomen. Dit is echter afhankelijk van de prijs van de auto en het aantal kilometers welke jij jaarlijks zakelijk rijdt.

 

Als jij voor jouw onderneming een auto koopt komt de auto voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van jouw onderneming. De waarde van de auto is gelijk aan de prijs die jij ervoor betaalt. De kosten van de auto kan je van de winst aftrekken. Houd dan wel rekening met jouw privégebruik van de auto. De BTW die jij aan de verkoper van de auto betaalt kan je als voorbelasting aftrekken.